Országos Mesterséges Termékenyítő Zrt.
   

Cégünk 1960-ban alakult. Társaságunk vezette be elsőként az országban a mesterséges termékenyítés technológiáját, melyet -a modern genetika vívmányait felhasználva- folyamatosan fejlesztettünk.

Vállalatunk tevékenységi köre

  • Szarvasmarha és sertés szaporítóanyag előállítása, exportja - importja és forgalmazása
  • Tenyésztési, szaporodásbiológiai szaktanácsadás
  • Állományelemzések, párosítási tervek készítése
  • Szaporítóanyag bértárolása
  • Inszemináló eszközök forgalmazása
  • Cseppfolyós nitrogén forgalmazása
  • Haszon- és hobbiállat tartásához használatos eszközök forgalmazása

Szaporító anyag kínálatunk

Társaságunk kiváló szaporítóanyagot állít elő, exportál, importál és forgalmaz a Magyarországon használt valamennyi szarvasmarha fajtától. Csúcsgenetikát képviselő mélyhűtött hazai és import bikaspermákkal rendelkezünk.


Genetikai programunk alapját a legjobb nemzetközi bikaelőállító apák és magyar-, illetve szintén külföldi bikanevelő üszők és tehenek adják.


A közelmúltban az Ivadékteljesítmény Vizsgálatba indítandó Holstein-Fríz tenyészbikáink már genomvizsgálattal is rendelkeznek, mely egy sokkal pontosabb előszelekcióra nyújt lehetőséget.


Mindezek túl, Holstein-Fríz fajtakörben ivarspecifikus szaporítóanyaggal is állunk az ügyfelek rendelkezésére.


A sertéstenyésztők korszerű igényeit pedig széleskörű kansperma kínálatunkkal kívánjuk kielégíteni.

Mesterséges termékenyítő állomásaink

Gödöllőn, a központi szarvasmarha mesterséges termékenyítő állomásunkon átlagban 35-40 bikát tartunk, melyek tenyészbikaként, illetve szaporítóanyaguk formájában is exportképesek mind az Európai Unió országaiba (EU kód: H07, H02, H03), mind egyéb országok irányába is.


Magyarkeresztúri sertés mesterséges termékenyítő állomásunkon átlag 50 tenyészkan termel. A magyarkeresztúri állomás Európai Uniós regisztrációs száma H05.


Az állomások kiváló technikai felszereltsége, valamint az ISO minősítéssel rendelkező technológia egyaránt a kiváló minőségű sperma előállítását garantálják (fertilitás, állategészségügyi és tenyésztéshigiéniai paraméterek, biztonságos azonosíthatóság) .

Genetikai program

Genetikai programunk alapját a hazai, valamint a nemzetközi populációk forrásainak legjobb és legteljesebb kihasználása adja. Évente minden jelentős, illetve a piaci igényeket kiszolgáló fajtából számos fiatal bikacsoportot tesztelünk, az egyes tenyésztőszervezetek tenyésztési programjának, valamint a fajtaszerkezetnek megfelelően.

A hazai állományok genetikai előrehaladásának biztosítása érdekében, más európai mesterséges termékenyítő szervezetek közreműködésével is folytatunk párhuzamos ivadékvizsgálatokat. Tesztelünk bikákat Hollandiában, a Cseh Köztársaságban, a Szlovák Köztársaságban, Kanadában, USA-ban, Németországban és Ausztriában is.

A hazai tenyészértékek meghatározására szolgáló magyar tenyésztési program egy standard rendszer, mely teljesen kompatibilis a többi Európai Uniós országgal. A tenyészértékek az Interbull rendszernek megfelelően kerülnek átszámításra itthon és külföldön is. A termelésellenőrzést és a tenyészértékek kiszámítását a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által felügyelt, független szervezet végzi.

Egyéb szolgáltatások

Szaporodásbiológiai szolgáltatásokkal, állományelemzésekkel és párosítási tervek készítésével valamint a mesterséges termékenyítéshez szükséges eszközök forgalmazásával állunk partnereink rendelkezésére.